Bécsi vajas húspogácsa

Igazi ünnepre való, nagyon finom étel Peti úgy fogalmazott, amikor meglátta, hogy "micsoda K und K" ebédünk van.

Egy darabig gondot okozott, hogy darált borjúhúst találjak, már gondoltam, hogy elhozom Anyukámtól a régi húsdarálóját, és idehaza darálok, ha kapok valahol szép borjút. De a múltkor a Corában sorakozott néhány tálcányi készen, így megoldódott a probléma, és szép advent vasárnapi ebédünk lehetett.

Mi 80 dkg húsból készítettük. Ehhez  három zsemlét (vagy ennek megfelelő szikkadt kenyeret) tejbe áztatunk, és kinyomkodva a húshoz adjuk. Ahogy a többi hozzávalót is: egy csokor apróra vágott petrezselymet, 3 tojást, 7 és fél deka zsemlemorzsát, reszelt szerecsendiót, sót, borsot. Ezt egy késes robotgéppel kellett volna összedolgozni, de ilyen még mindig nincs (azt hsizem valami ilyesmit rendeltem a Cora pontjaimért), de a kezemmel is alaposan össze lehetett gyurmázni. Pogácsákat gyúrunk belőle, és a következő módon kisütjük: kb 3 deka vajat és egy fél deci olajat összeolvasztunk és beletesszük a húspogácsákat. Fél percig nagy lángon pirítjuk őket, majd lefedjük, kisebbre vesszük a lángot, és 4 percig sütjük. Utána megfordítjuk őket és ugyanezt végigcsináljuk. Ha nem lesz egyszerre kész az egész adag, lefedve 100 fokos sütőbe tesszük a megsült adagot. A serpenyőben lévő zsiradékból mártást készítünk: 2 evőkanálnyit hagyunk benne, és óvatosan hozzáöntünk fél dl brandyt. Felkevergetjük az alját, és kb 10 deka vajat és egy púpos kávéskanál mustárt hozzáadunk. Néhány percig keverjük a láng fölött és kész is. Ami kell mellé, az finom lágy krumplipüré és szépen pirított hagymakarikák.