You are here

Gombás töltött kifli

A szilveszteri menüben négy új dolgot is kiprbáltam a már jól bevált, és a "nincs szilveszter nélküle" típus mellett. Ennek egyike volt a gombás tölött kifli, amit semmiképp nem tudtam volna elsütni a család berkein belül, mert senki meg sem kóstolta volna, de már régóta incselkedtem vele. Jól jött hát a vendégség, és bíztam benne, hogy lesznek gombakedvelő vendégeim. Mindenesetre elfogyott, ami talán arra utal, hogy nemcsak udvariassgából mondták azt, hogy finom... Nekem nagyon bejött. A képekért meg elnézést, de már a nagy forgatagban próbáltam elhúzni a tálakat az éhes emberek orra elől, nehogy fénykép nékül ürüljenek ki.

6 darab kifli éppen meg fog tölteni egy sütőlemezt (kiskifli). Őket először felnégyeljük, és kikaparjuk a belsejüket. Szépen egymás mellé rakosgatjuk az üres kifliket egy sütőpapíros tepsiben.  A kikapart belsejüket apró darabokra tépkedjük. 50 dekagram gombát vékonyan felszeletelünk és 10 deka vajban lefedve 5 perc alatt megpároljuk, természetesen sózva, borsozva (ez utóbbit jó alaposan). A fedőt levéve addig forraljuk, amíg a leve el nem tűnik. Egy szép nagy csokor petreszemlyet felaprítunk, és összekeverjük a kiflibéllel és a gombával. Ezzel a töltelékkel megpúpozzuk a kiflinegyedeket. A tetejére jön még finomság: fél liter tejfölt kikeverünk 3 tojássárgájával, és szépen befedjük a kifliket. kb. negyed óra kell a forró sütőben, hogy szépen megsüljenek. Melegen nagyon jó előétel volt, hidegen meg jól lehetett mellette borozgatni.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer