Zöld spárga citromos spagettivel és Sugo mártás

Az is meglepetés volt számomra, hogy a Metropol újságban találok kipróbálni való receptet, de így jártam. Reggel a metróban megakadt a szemem ezen a spárgás spagettin, aztán a hétvégi bevásárlásnál csodaszép spárgák mosolyogtak rám, hogy meg kellett venni. Pofonegyszerű, gyors és egészséges, a tészta megpuhulása volt a leghosszabb az egész ebédfőzésben. Mivel nem volt sok a spárga és a kicsikben sem bíztam, a régi jól bevált másik mártást is bevetettem, ami szintén gyerekjáték és finom.

Szóval, a zöld spárgák alját letöröm, és ahol kell, meghámozom. Vékony szeletekre ferdén felvagdalom. Wokban két kanál meleg olivaolajban felolvasztok egy kanál vajat, beleöntöm a spárgát, megsózóm, megcukrozom, meglocsolom kevés balzsamecettel, egy citrom reszelt héját és 2 deci tejszínt belekeverek, frisen őrölök rá borsot. (ezt fél kiló spárgához használtuk, de nyugodtan lehet duplázni mindent). Pár perc alatt erősen kell forralni, hogy besűrűsödjön, ezalatt a spárga ropogósra puhul. És kész is! Tálaláskor ráteszem a spagettire, megszórom friss petrezselyemmel és sok-sok reszelt parmezánnal.  

A sugo mártás is ilyen egyszerű: hagymát aprítani, fokhagymát préselni, olivaolajon a megfelelő sorrendben megillatosítani, utána mehet bele a felkockázott paradicsom, só, fehérbors, bazsalikom (ha lehet, akkor friss). Csak nagyon rövid ideig párolni, hogy levet eresszen, de ne főjön szét.

És csak azon kellett törni a fejünket, hogy melyikkel tömjük meg a bendőnket.