Kijevi csirke

Első emlékem a kijevi csirkéről abból az időből származik, amikor kezdtünk járni cseppnyi Ágival étterembe. Káposztásmegyeren a Sógor vendéglő teraszán üldögéltünk, ő meg aludt a babakocsijában: ezért ehettünk mi nyugodtan. Itt szolgáltak fel hatalmas kijevi csirkemelleket.

Valahogy úgy gondoltam akkoriban, hogy ilyen ételt csak étteremben lehet készíteni, egy idő után meg már sosem választottam ezt az étlapról, mindig valami izgalmasabbat kerestem. Most viszont ez következett a könyvemben, és nagy kihívásnak találtam. Aztán kiderült, hogy nem nagy ördöngősség, és ráadásul istenire sikerült. Még így is, hogy a nagy rohanásban kifelejtettük a Tabasco szószt és az Ouzot a töltelékből. Mert rohanás volt, mint hétvégén mindig a kora délutáni edzések miatt. Eért aztán hamarosan megint el kell készíteni :) Persze, több időt hagyva rá, mert azért volt munka vele, és idő kell a fagyasztásokra is.

Na lássuk:

Először a töltelékkel kell kezdeni, mert amikor elkészül, a mélyhűtőben kell pihennie 10 percet. 10 deka puha vajhoz hozzáadunk 2 gezerd zúzott fokhagymát, 1 kanálnyi citromlevet és reszelt citromhéjat, jó adag apróra vágott petrezselymet, tárkonyt és snidlinget, sót és frissen őrölt borsot, és ha nem felejjük el, akkor 2 evőkanál  Ouzot és 2 kávéskanál Tabasco-szószt.  Gyúrúnk belőle egy csinos hurkát, ami kb. 5 cm átmérőjű. Folpakcba csomagoljuk, és 10 percig hűtjük.

Addig van munka a csirkemellekkel. Az egész mellfiléket félbevágjuk, és nagyon óvatosan kiklopfoljuk, hogy valahol fél és egy centi között legyenek. A sodrófával való nyújtás nekünk nem jött be, pedig Ákossal nagyon próbálkoztunk. Só, bors, ahogy kell. Na ezután egy kicsit csodálkoztam: úgy tettünk, mintha paníroznánk, csak mégsem: először megkentünk felvert tojással a húsok egyik oldalát, ezután megszórtuk kevés liszttel. Erre a kenceficés oldalára helyeztünk ügyesen a fűszervajból egy levágott darabot. Egy másik húst ugyanígy megkentünk, és mázas oldalával lefelé befedtük vele az előzőt, a széleit összenyomkodtuk. Ugyanígy a többi húst is elkészítettük, és a mélyhűtőben 20 pecig pihentettük. Eután szokásos módon bepaníroztuk őket, és 160 fokos fritőzben kb 10 perc alatt megsütöttük. Az eredmény megérte a munkát!