Rakott zöldbab

Már régóta szemezgettem ezzel a képpel a könyvemben, de tartottam tőle, mert rakott krumpli kivételével nem szoktam rakott dolgokat készíteni, és ennek egyik oka az volt, hogy emlékeim szerint Peti nem szereti őket. Ez végül is nagyon jól sikerült, és Ákos kivételével mindenki meg volt vele elégedve. Nagyon laktató és elég nehéz étel, kellett mellé friss kenyér, hagy ne csapjuk el a gyomrunkat.

Két fokhagymagerezddel és néhány babérlevellél pár perc alatt puhára főzünk 60 deka zöldbabot. Elkészítjük a húsos tölteléket: apróra vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztunk és beletszünk egy kis doboz sűrített paradicsom konzervet. Jöhet bele a negyed kiló darált csirkemellfilé. (Mivel nincs itthon darálóm, több kört tettem, míg találtam végre valahol). Fehéredésig sütjük, ízesítjük majorannával majd egy deci meleg vizet öntve hozzá 10 percig pároljuk. A végén belemorzsolunk 25 deka parasztkolbászt (szerintem nekünk nem volt annyi, de soknak is tűnik, nagyon zsíros lesz tőle). Ezzel meg is volnánk.

Folytatjuk a zöldbabbal: Fél liter tejfölbe belepréselünk 3 gerezd fokhagymát, belemorzsolunk 15 deka juhturót és kellett volna bele kapor, de ezt nagyon nem szereti a családfő, ezért kihagytuk. Jöhet bele a zöldbab. Kivajazott tűzálló tálba letereítjük a zölbabos keverék felét, rárétegezzük a húsos tölteléket, és a tetejére lapítjuk a zöldbab másik felét. Még megreszeljük 15 deka füstölt sajttal, és laza fél óra alatt megsütjük.