Bigos

Bár szerintem nagyon finom volt ez az ebéd, a gyerekek meg sem kóstolták, mert csupa olyan  hozzávaló kellett bele, amit valaki nem szeret: gomba, füstölt kolbász, aszalt szilva, savanyú káposzta. Nekem meg igencsak megfájdult a hasam tőle. Jó nehéz, és laktató étel.

Rengeteg előkészítés előzte meg: 5 deka szárított gombát beáztattunk annyi vízben, amennyi ellepi, és 15 percig forraljuk. 20 deka szalonnát felkockázunk, ugyanennyi kolbászt felkarikázunk, 1 fej vöröshagymát apróra vágunk, fél kiló savanyú káposztát kiöblítünk és kinyomkodunk, 15 deka aszalt szilvát apró darabokra vágunk. Fél kiló csirkemellett (az eredeti recept pulyka volt).

A gombát leszűrjük, de a levét megőrizzük. Egy deciliternyit összekeverünk 2 deci vörösborral. A gombát igen apróra vágjuk. A szalonnakockákat kevés olajon megpirítjuk, a pörcöket kiszedjük, és a húscsikokat a kolbászkarikákkal két perc alatt átsütjük. Hozzáadjuk a hagymát, a savanyú káposztát, és a gombát, a szilvát, a vörösboros gombalevet, és fűszerként 1 evőkanályni köménymagot, 4 babérlevelet és egy evőkanálnyi mézet.

Na, most már lassan vége, felöntjük vízzel, hogy ellepje, kicsit megsózzuk, felforraljuk, lefedjük, és fél óráig főzzük. A legvégén belekeverjük még a szalonnapörcöket, még két percig forraljuk. Tejfölösen, krumplival tálaljuk.