Újévi lencsesaláta

Biztosan jót tesz az ember anyagi helyzetének, ha Újév napján nemcsak a kötelező lencsefőzeléket kanalazza ebédre, de már egy finom lencsesalátával indítja a napot.

Én beáztattam a lencsét, biztos, ami biztos. Az eredeti mennyiség 25 dkg lencséről szól, azt hiszem, ez elegendő is.

A főzővízbe beledobunk egy egész hagymát felnegyedelve, 2 gerezd fokhagymát és 2 babérlevelet. Körülbelül fél óra alatt megfőzzük, persze néha megkeverve, de vigyázva, hogy eltaláljuk azt a keménységet, ami  a szétfőtt lencse és a fogunk alatt ropogó között van.

Amíg fő, nem pihenhetünk, mert 15 deka mogyorót száraz serpenyőben meg kell pirítani, és ha még előtte a héjából is ki kell hámozni, akkor időigényes a dolog. A kihűlt mogyorókat mozsárban megtörjük. Egy másik rejtélyes hozzávalót, az olajban eltett aszalt paradicsomokat apróra vagdaljuk. Mivel nekem nem sikerült ilyet szereznem (nem jártam hipermarketben mostanában), szerencsés voltam, hogy találtam a kamrapolcon valamit, ami olivaolajban lévő apró paradicsomdarabkákból állt (újabb rejtély, hogy mikor és miért vettem), így csak le kellett csepegtetnem. 1 csomag újhagyma fehér szárát felkarikázzuk szép vékonyan.

Készítünk egy öntetet: 1 evőkanál mustárt és 2 evőkanál vörösborecetet habverővel simára keverünk, és apránként hozzáadunk 1 deciliter olivaolajat, ez jó esetben a paradicsom olaja. Ítzesítjük kakukkfűvel és sóval, borssal. Minden hozzávalót összekeverünk az öntettel, és jó, ha legalább néhány órát áll a hűtőben. Nagyon finom, és ha nem fogy el a szilveszteri buli alatt, még másnap is jól esik az embernek.