Kakaóscsiga

Süssünk valamit! - nyaggat mostanában Ákos. Sőt: süssünk zsemlét! Süssünk kakaóscsigát! Mivel a lányok versenyen voltak, ma igazán nyugodalmas délután volt, hogy megszálljuk a konyhát. A tésztához Nagyi sós kifli receptjét használtam, kicsit módosítva: kevesebb sóval és több cukorral: finom, puha és könnyű.

Szép nagy adagot készítettünk 75 dkg lisztből. Ehhez 7.5 dl tejre, 5 evőkanál cukorra, fél evőkanál sóra, 4 dl olajra és 3 tojás sárgájára volt szükség. Mindezeket a langyos cukros tejben felfuttatott élesztővel együtt a keverőgéppel összedagasztottuk, majd megkelesztettük. Nyújtás előtt még egyszer átdagasztottuk, és három cipóra osztottuk. A cipókat egyenként lisztezett deszkán vékonyra nyújtottuk, úgy, hogy hosszúkásak legyenek.

A töltelékhez 15 dkg vajat felolvasztottunk, és 6 evőkanál cukorral és 3 evőkanál kakaóporral kikevertük. Úgy kentük a tésztára, hogy a hosszabbik oldalon kb öt centit üresen hagytuk. A tésztát feltekertük, az üres részt meghagyva, és éles késsel két centis csigákra szeltük. Az üres részeket a csigák alá hajtottuk, hogy ne csorogjon ki a finom kakaó. Sütőpapírra tettük, és 160 fokos előmelegtett sütőben negyed (!) óra alatt készre sültek.