Pestós csirke

Ágival imádjuk a pestót. De még sohasem készítettem, csak az üveges változatot ismertem. Kiderült, hogy pofonegyszerű, ha van itthon minden hozzávaló. És azt is értem már, miért olyan drága.

Egy 5 dkg-os csomag fenyőmagot száraz serpenyőben illatosra pirítunk, és átrakjuk a turmixgépbe. Egy egész cserépnyi bazsalikomot beletépkedünk, majd kb 4 dkg parmezánt reszelünk hozzá, és beleszelünk két gerezd fokhagymát. Megsózzuk és friss borsot őrölünk hozzá. Elsőre egy deci olivaolajat öntünk bele, de turmixolás közben valószínűleg még kell hozzá, hogy pépes legyen. Alaposan összeturmixoljuk, és ezzel meg is volnánk.

80 dkg csirkemellet csíkokra vágunk, szárazra törlünk. Két kanál lisztet sóval és friss borssal összekeverünk, és a hússal összeforgatjuk. 3 dkg vajat összeolvasztunk 3 evőkanál olivaolajjal, és a húscsíkokat aranybarnára sütjük benne néhány perc alatt. Szűrőlapáttal kiszedjük őket, a serpenyőbe óvatosan fél deci fehérbort öntünk (szárazat), és elforraljuk az alkoholt. Visszatesszük a húst, belekanalazzuk a saját készítésű pestót, és hozzáöntünk két dl tejszínt. Egy kis forralás, és már kész is az étel. Mi spagettit főztünk mellé, szerintem jól illettek egymáshoz.