Tornyocska

Csodasütemény, Ilikétől, Mezőnagymihályról. Mint annyi sok szép emlék, ez is szorosan kötődik hozzá. Sajnos, ő az ősszel eltávozott, de soha nem fogjuk elfelejteni, azokkal a nyarakkal együtt, amit náluk töltöttem csigatésztakészítéssel, írógépezéssel, matyóhímzés tanulással és bocinézéssel.

Úgy írom ide, ahogy a megsárgult, agyonfoltosodott cédulán van, amit talán harminc évvel ezelőtt írt le nekünk. Egy titka is van: egy kézzel esztergált fa forma, amiben a tornyocskák készülnek, ez a modla. Mindenesetre annyira különleges, hogy mindenhol teljes sikert arat.

Tészta: 30 dkg darált kekszet, 15 dkg darált diót, 20 dkg porcukrot, 1 dkg kakaót egy egész tojással és pici tejjel összegyúrunk (ne legyen lágy). Jó diónyi gombócokat porcukorba megforgatjuk és a modlába nyomjuk, ujunkkal lyukat nyomunk a közepébe és kivesszük a modlából, úgy, hogy a tálca széléhez gyengén ütögetjük.

Krém: 10 dkg vajat, 10 dkg porcukorral , 1 vaníliával v. citromlével ízesítve habosra keverjük. Ezzel tömjük be a lyukat és Tere-fere süteményt, vagy omlós kekszet ragasztunk az aljára.