Jó néhány éve fedeztem fel a receptjét egy kis Spar füzetkében, és nem lazacal, csak simán tengeri hallal szerepelt. De már akkor elkészítettem karácsonyi vacsorára lazacból, akkora sikerrel, hogy a gyerekek kedvence azóta is a lazac. (van ízlésük!) Ráadásul nagyon egyszerű, és nagyon gyors, csak éppen nem olcsó.
Nyúzott lazacfilét szoktam venni, akkor tényleg semmi macera nincs vele.
Egy csokornyi zöldhagymát felkarikázunk, és vajon megpároljuk. Kakukkfűvel megszórjuk, felöntjük másfél deci fehérborral, két deci tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Kicsit pároljuk, majd ráöntjük a tűzálló tálban szépen elrendezett, megsózott, citromlével csepegtetett haldarbokra.
Húsz percre betoljuk a sütőbe, ha letelt, meghintjük feklockázott angolszalonnával, jó alaposan megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, és addig pirítjuk, amíg szép aranybarna lesz. Párolt rizzsel fejedelmi ebéd.
- Log in to post comments