Steak sós mandulával és kávéval

Az első és eddigi egyetlen steak ebédünk óta a gyerekek csak egyre emlegetik és várták az újabb próbálkozást.  Rafinált mártása igazán finom volt, a steak íze is, de most nem sikerült olyan omlósra sütni, mint az első alkalommal.  Talán egy kicsit tovább hagytuk a serpenyőben a szeleteket, mint kellett volna, vagy a hús nem volt az igazi (nem vesepecsenyét vettem, mert nem találtam elég frissnek).

A hússzeletek átestek a szokásos szertartáson: sózás, borsozás, majd csekélyke olajon mindkét felüket egy-egy perc alatt átpirítottuk, majd vajat kockáztunk mellé és oldalanként 3-4 perc alatt megsütöttük.  A kész szeletek az 50 fokos sütőben letakarva várakoztak, amíg a mártás elkészült.  Ehhez a hússütő serpenyőbe egy kevés brandyt öntöttünk, és felkavartuk a pörcöket.  Belezúdítottuk a csokornyi felkarikázott újhagymát, és mikor puhává vált, hozzáadtuk a két deci tejszínt, az evőkanálnyi nescaféból készült kávét, mozsárban tört pirított sós mandulát. Néhány perc alatt készre főztük.  Krumplipürét tálaltunk mellé, és a múlt heti receptből megismert fényezett hagymát, ami szerintem remekül illett az összképbe.