Farsangi fánk

Talán az idén először nem érint meg bennünket a farsangi hangulat, mivel már minden gyerek felsős és nem öltözik jelmezbe, mi pedig nem vagyunk bálozós fajták. De azért egy jó farsangi fánk nekünk jár ebben az időszakban. Meg épp ideje is, hogy a jól bevált recept valami biztos helyre kerüljön, mert az amúgy is darabokra esett jó öreg Pelle Józsefné szakácskönyvem legrongyosabb lapja a 331. oldal az aranygaluska és a farsangi fánk leírásával.

40 deka lisztet langyosra melegítünk a mikróban, az élesztőt felfuttatjuk cukros langyos tejben (a szárított is remekül felfut), hozzáöntjük a liszthez. Összekeverjük még 5-5 deka vajjal és cukorral, kevés sóval, kát tojássárgájával, és annyi langyos tejjel, hogy a galuskatésztánál keményebb legyen. A keverőgép dagasztókarjával hólyagosra verjük. Meleg helyen megkelesztjük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk. Fél órányi újabb pihenő után bő, forró olajban mindkét oldalukat megsütjük (nagyon hamar sül). Porcukor, lekvár, tíz ujj megnyalás. Ennyi pont elég volt a családnak ebédre, már csak mutatóba maradt a tálon egy-két árva darab.