Kacsamájas saláta

Abban biztos voltam, hogy ezt csak a felnőtteknek fogom elkészíteni, mert a gyerekek már a "máj" szó hallatára szigorúan elzárkóznak a kipróbálástól. Azért is maradt ez a recept a végére. De mi Petivel nagyon szeretjük a kacsamájat, ami a karácsonyi sült kacsa mellékterméke szokott lenni, ráadásul igazi falusit tömött kacsából. Most csak egyszerű, piaci apró májakat vettem, mert az Intersparban aranyárban mérték a hízott kacsamájat. Kicsit más az íze, mint amit megszoktam, de azért nagyon helyre kis saláta kerekedett ki belőle.

Már az elején csaltam: nem kisült szalonna zsírjában sütöttem át a feldarabolt májat, hanem egyben a hozzá vásárolt és kisütött libahájban. Miután a libaháj kevergetve teljesen olvadt zsírrá alakult, 10 percre beletettem a májakat. A salátához végül csak néhány darabot használtam el, a többit eltettem a libazsírban a jövő heti vacsorákhoz.

A félbevágott koktélparadicsomokat kissé átsütöttem kevés libazsírban. Kiszedtem belőle, és a megmaradt zsírt felöntöttem icipici balzsamecettel. Forralás után kiskanálnyi mustárt és apróra vágott friss kakukfüvet kevertem hozzá, összefőztem.   A mártást ráöntöttem az előzőleg elkészített felkaríkázott újhagymára és rukkolára, majd hozzákevertem tálaláskor a sült paradicsomokat és májdarabokat. Mindig újabb adag kéredzkedett a tányérunkba.