You are here

Sertésérem jamaicai Jerk-szószban

Harmadik 15 perces Jamie Oliver ebéd után úgy tűnik, hogy másfél óra alatt én is eltudom készíteni, ami nem is olyan rossz eredmény figyelembe véve, hogy az eddigiek bizony igazán remeknek bizonyultak. A hozzávalók felkutatása azért nem kis feladat, mivel egy ideje messzire kerülöm a szupermarketeket. Ráadaásul mivel az a másfél óra pörgősen telik, a konyha a főzés végére katasztrófa súljtotta övezetnek tűnik. De sebaj, az eredmény mindenért kárpótol!

Ez az étel három fő részből áll: saláta, hús és mártás. Nézzük sorban, bár természetesen párhuzamosan készültek. A salátához egy doboz lecsöpögtetett konzervkukoricát leheletnyi olajon migpirítottam kedvenc grill serpenyőmben. Egy kb fél zacskónyi tortillachipset szépen elrendeztem egy tepsiben, és 180 fokos forró sütőben hat percig sütöttem, majd egy hatlamas tálon raktam szét. A tetejébe (római saláta helyett) egy fél fej salátát felcikkezve szétterítettem, majd kb 10 koktélparadicsomot felnegyedelve rárétegeztem. Jöhetett a pirított kukorica, majd egy szép avokádó felkockázva. Na, zsázsa nem volt itthon, az kimaradt. Egy zöld citrom levét ráfacsartam, kevés olivaolajjal meglocsoltam, csipet sóval és borssal meghintettem, majd óvatosan, hogy a tortillákat ne érintsem, a kezemmel kicsit összekevertem. Saláta kész.

Egy kg sertés szűzérmét karikákra vágtam, és enyhén megütögettem. Sóval, durvára őrölt színes borssal és mozsárban őrölt koriandermaggal bedörzsöltem a szeleteket, majd kevéske olivailajjal kikent grillserpenyőben időnként megforgatva barnásra sütöttem.

Jerk mártás: 4 szál zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy ujjnyi friss gyömbér, koriander, egy evőkanál méz, csípős chillipehely, 1 evőkanál szójaszósz és 2 evőkanál vörösborecet, 6 db érett paradicsom került a turmixgépbe (még friss babérlevél kellett volna és szegfűbors, de anyaghiány miatt kimaradt), miután jól összeturmixolódott, ment  a serpenyőbe, felforralás után beletettem a húsokat és kb 10 percig pároltam benne.

A találaskor a húshoz még joghurtot kínálunk, és a salátára kevés jerK-szószt öntünk, és élvezzük az ízeket.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer