Füstölthal-krémes kosárkák

Ez az az étel amit élvezet elkészíteni, élvezet nézni és élvezet megenni. Eszembe nem jutott volna füstölthalas ennivalóval traktálni a családomat, mert úgy gondoltam, kapásból elutasítanák. De a könyvemet lapozgatva, mindhárom gyerek azt mondta: ez nagyon jól néz ki. Meg Ákos: szerintem ezt sem kell nagyon rágni. Mostanában ez a fő szempont az ebédválasztásnál... Így hát beszereztük a hozzávalókat, szerencsére épp mentünk a Corába lazacért, így aztán sikerült becserkészni mindent.

Első lépésben jönnek a kosárkák, amihez egy kivajazott muffinsütő szükségeltetik. A tésztájához összegyúrunk 25 deka lisztet egy kávéskanál sóval és fél kávéskanál frissen őrölt borssal, 12 és fél deka lereszelt hideg vajjal, egy tojássárgájával és 3-4 evőkanál hideg vízzel. Egy szép hosszú, 5 centis hurkát formázunk belőle. Feldraboljuk 12 egyenlő részre, és mindegyiket belelapogatjuk a muffinsütő horpadásaiba. Megszurkodjuk villával, és mindegyikbe beleteszünk egy kisméretű muffinpapírt (igen, a tetejükre), némi rizst szórunk beléjük nehezékként, és 15 percig papírral, utána 10 percig anélkül sütjük. Még melegen megkenjük a belsejüket villával enyhén felvert tojásfehérjével.

A krémhez egy csokor újhagyma fehér szárát felkarikázzuk, egy kevés kaprot felaprítunk, 5 szem borokabogyót mozsárban megtörünk, egy citom héját lereszeljük, és a füstölt halat szétmorzsoljuk (sikerült harcsát vennem, így a szálkákra nem volt gond. Hú, de isteni volt úgy magában is!!!) Most jött megint a késes robotgép problémája, végül néhány próbálkozás után a kézi mixer megtette a magáét. Szóval a fentieket és 20 dkg Philadelphia natúr tejszínes krémsajtot, fél deci tejszínt, 2 evőkanál vodkát, 1 evőkanál citromlevet összedolgozzuk, és megtültjök vele a kosárkákat. Tényleg fejedelmi íze volt!