Borjúszelet kapribogyómártással

Olyan gyorsan tűnt el az egész adag, amivel két órát matattunk a konyhában Ákossal, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Kb. 80 dkg borjúhúsból készítettük.

Először mindent előkészítettünk: apróra vágtuk a kapribogyót. Én csak olyat találtam a boltokban, ami ecetes, sós lében volt eléve. Ilyen kellett-e vagy nem, nem tudom, de mindenesetre jól illet az íze a mártásba. Kb 3 dl tejfölt és ugyanennyi tejszínt összekevertünk egy púpos evőkanál étkezési keményítővel. Felkarikáztunk másfél csokor újhágymát. Mindent félretettünk.

A borjúhúst felszeleteltük, kiklopfoltuk. Mustárral megkentük mindkét oldalukat, megsóztuk és borsoztuk őket. 

Egy serpenyőben 2-2 evőkanál vajat és olivaolajat összeolvasztottunk, és a hússzeletek mindkét oldalát fél-fél percig pitrítottuk, majd még 3 kanálnyi vajat hozzátéve mindkét oldalukat 5-5 percig rotyogtattuk. A kész szeleteket letakarva raktuk félre, és amikor mind elkészült, nekiálltunk a mártásnak. A hússütő serpenyőbe borítottuk a hagymakarikákat. Szép lassan megpároltuk, és felöntöttük egy szűk dl fehérborral. Amikor kipezsegte magát, hozzáöntöttük kis lángra véve a tejszínes keveréket, beleszórtuk a kapribogyót, só és sok bors következett. Jól elkevertük, és néhány percre visszraktuk a hússzeleteket, hogy összemelegedjenek. Bevallom, kellett volna hozzá kapor, de ezt a család nagy része utálja, ezért kihagytuk. Így is nagyon finom volt. Krumplipürét készítettünk mellé, de jobban illett volna mellé valamilyen sült krumpli.