Marengói csirke

Lehet, hogy hosszabb lesz leírni az elkészítést, mint kivitelezni… Bár elég sokfele kellett dolgozni, de a gyerekek segítségével minden jól ment.  A húshoz egész, bőrös csirkemelleket és felső combokat vettem, ismerve a család ízlését, csak kicsit túl lőttem a célon a mennyiségekkel.  Bár nekem nagyon ízlett, Áginak is szerencsére, akinek jól jött a maradék másnap ebédre, de a többiek annyira nem lelkesedtek érte.

A csirkedarabokat sózás, borsozás után vaj és olaj keverékén néhány perc alatt körbepirítottuk, majd félretettük. A helyükön megpároltunk két csokor felkarikázott újhagymát, meghintettük egy evőkanál liszttel. Beleöntöttük az előzőleg összeturmixolt hámozott paradicsomkonzervet, 2 dl száraz fehérbort, kevés vizet, babérlevelet, friss rozmaringágat, maréknyi friss kakukkfvet, visszaraktuk a csirkecombokat és kb fél órát pároltuk lefedve.

Amíg rotyogott, még két dolgot kellett elkszíteni: fényezett hagymát és párolt gombát. Ez utóbbi nem volt ismeretlen számomra, csak most vajban pároltuk a felszeletelt gombát, és nem fedtem be, így kevésbé volt leves. A fényezett gombához egészen apró hagymákra lett volna szükség, de nem sikerült vennem, így megtette a normál hagyma, amit a megfelelő pillanatban kb négybe vágtam. De először héjastul leöntöttük őket lobogó forró vízzel, és negyed órára magukra hagytuk, majd vajon megpároltuk kevés vizet adva hozzá. Amikor puhává vált, fedő nélkül elpárologtattuk a vizet róla, és egy kanálnyi cukrot hozzáadva 5 perc altt fényesre karamellizáltuk.  Hú, ez nagyon finom lett, sajnáltam, hogy végül a gombával együtt a mártásba öntöttük, és nem külön élveztük az ízét.

Köretnek hagymás sültkrumplit készítettünk, úgy hogy a héjában főtt krumplit villával összetörtük, és összekevertük a pirított hagymával.